Timanttiraportit

Timanttitodistuksista

 

Timanttitakuutodistukset, vakuutukset ja raportit palvelevat samaa tarkoitusta. Kun timantin harvinaisuuden ja laadun määrittely on myyjästä riippumatonta, kuluttajan on helpompi uskoa saavansa oikein määritelty jalokivi. Timanttitodistus on sekä myyntityökalu että ostajan varmistus. Onko timantilla aina oltava raportti tai joku muu paperi? Yksiselitteisesti ei. Laki ei edellytä sitä ja mikäli ko takuutodistus olisi tarkoituksellakin väärin laadittu, siitä ei rangaistuksia ole tuomittu. Ostajan kannalta on parasta löytää luotettava ja asiantunteva myyjä jolla on kokemusta, tai sitten ostaa Finn Diamonds timantti. Me takaamme oikean timantin laadun joka kerta.

 

 

 

 

 

EGL Certificate

 

EGL Certificate

 

www.eglinternational.org

 

 

 

 

IGI Report

 

IGI Report

 

IGI on kansainvälinen ja tunnettu timanttilaboratorio.

 

www.igiworldwide.com

 

 

 

 

HRD Certificate

 

HRD Certificate

 

HRD Eurooppalainen luotettava timanttiraportti.

HRDn koti on Antwerpenissa, timanttikaupan suurimmssa keskuksessa.

 

www.hrdantwerp.be

 

 

 

 

Gemological Institute of America

 

Gemological Institute of America

GIAn jalokivilaboratorio on maailman luotetuin nimi timanttien ja jalokivien tunnistamisessa.

 

GIAn timanttiraportti on uudistettu 2006 hionnan raportoinnin osalta. Uudessa raportissa on mukana hionnan määrittely viisiportaisella asteikolla.  Ammattilaiset arvostavat erityisesti Triple Ex-raportteja. Triple Ex tulee mittasuhteiden, viimeistelyn ja symmetrian erinomaisesta onnistumisesta.

 

Tutustu GIA raportteihin

 

 

 

 

AGS:n DQD on arvostetuin timanttiraportti

 

AGS:n DQD on arvostetuin timanttiraportti


Setting the Highest Standard for Diamond Cutting

Asetamme korkeimman mittapuun timantin hionnalle

Riippumattomien jalokivilaboratorioiden timanttiraporteista on tullut kannattavaa liiketoimintaa. Niiden tarve on ilmeinen, timanttien myyjät haluavat ostaa luotettavuutta tuotteilleen ja kuluttajat vertailukelpoisia faktoja. Raportin hinta ylittää usein hiontakustannukset ja niistä on tullut brandin korvaava markkinointiväline. Markkinat tunnistavat luotettavuuden: mitä arvostetumpi laboratorio, sitä korkeammalla hinnalla laboratorion arvioimia timantteja myydään. Suurista laboratorioista AGS Lab (American Gem Society Laboratories) arvostetaan korkeimmalle.


AGS perustettiin 1943 Amerikassa koru- ja timanttialan korkeimpien eettisten arvojen pohjalle, ammattilaisten ja kuluttajien tiedon ja taidon lisäämiseksi. 1996 AGS perusti laboratorion jonka toiminta-ajatus jatkaa näitä perinteitä. Isoista laboratorioista nuorimpana, raporttien saavutus markkinoiden arvostetuimpana on huikaiseva, mutta sille on vahvat perusteet. Suurin tekijä menestyksessä on varmasti AGS Labin hionnan laadun tutkimuksessa ja hionnan arvosanan sisällyttäminen todistuksiin heti alusta lähtien. Perinteisesti hyvin korkealle arvostettu GIA (Gemological Institute of America) sisällytti hionnan arvosanan vasta 10 vuotta myöhemmin omiin raportteihinsa. AGS on halunnut säilyttää teknologisen johtajuuden. Vuoden 2005 jälkeen hionnan laadun perusteita ja arvosanaa muutettiin vastaamaan paremmin nykyistä tietämystä. Värin ja puhtauden arviointi on monien mielestä jopa tarkempi kuin GIAn.


AGS käyttää omaa 11 portaista arvosteluasteikkoa nollasta kymppiin värin, puhtauden ja hionnan arvioinnissa. Nolla on paras tai harvinaisin ja kymppi vähiten harvinainen tai huonoin. Värin ja puhtauden kohdalla todistuksissa lukee GIA vastaavuudet AGS:n oman arvosanan vieressä ja käytännössä AGS raporteista ne myös luetaan GIA vastaavuuksilla. Hionnan suhteen onkin sitten päinvastoin, vain AGS arvosana on käytössä ja raportin lukija ottaa huomioon vain AGS määrityksen, GIAlla kun ei ollut 10 vuoteen mitään vastaavaa arvoasteikkoa käytössä. Nyt kun GIAlla on omat 5 astettaan, vastaavuuksia voidaan hakea, mutta käytännössä GIAn parhaaseen luokkaan kuuluva timantti voi saada AGSltä arvosanaksi parhaan AGS nollasta tai aina neljänneksi parhaaseen AGS-3n asti.

AGS:n hionnan paras arvosana 0 (nolla=paras) on tullut käsitteeksi hyvin hiotuille timanteille ja sillä on monta lempinimeä: Triple Zero, AGS-0, AGS Ideal ja AGS-000. Parhaiten hiotut pyöreät timantit onkin jo pitkään lähetetty ensisijaisesti AGS:lle koska heidän raporttinsa parhaiten korostaa timantin hyvää hionnan laatua.

AGS koostaa hionnan arvosanan 3 eri osa-alueesta yhteensä 11 eri tekijästä.

1) Light Performance(Valon käsittely) mittaa timantin kirkkautta, tulta, valon vuotoa, ja kontrastia.

2) Proportion Factors ( Mittatarkkuus) mittaa reunuksen paksuutta, kuletin kokoa, paino/koko suhdetta, kestävyyttä ja reunuksen näkyvyyttä kun timanttia kallistetaan.

3) Finish(viimeistely) arvioi timantin kiillotuksen laatua ja viisteiden symmetriaa.

AGS on ulottanut hionnan arvioinnin myös princess (2005) ja smaragdihiotuille(2006) timanteille. Perinteisesti näillä hionnoilla on haettu enemmän painoa kuin kauneutta ja siksi esim AGS 0 arvosanan saavia princesshiontaisia timantteja on vain alle 3% kaikista AGSlle raporttia varten lähetetyistä. Se kertoo siitä kuinka äärimmäisen harvinaisesta laadusta on kyse, sillä AGSlle lähetetään vain jo alun perin hyviksi arvioidut timantit.

Kun ensimmäisen kerran tapasin AGSn johtajan Peter Yantzerin vuonna 2002, hän selosti miten he käytännössä tekivät tutkimustyötä hionnan arvosanojen luomiseksi. Jokaisesta kivestä otettiin valokuva laitteella joka oli kehitysversio FireScopesta ja GilbertsonScopesta. Myöhemmin tästä laitteesta alettiin käyttää nimitystä ASET Scope ja nyttemmin jokainen voi ostaa sen AGSltä. Värillisen ASET kuvan lisäksi arvioijalla on normaali valokuva jossa timantti on suurennettuna noin kyynärän kokoiseksi. Kun suurennettua valokuvaa, timanttia ja ASET kuvaa oli katseltu aikansa, kuvat laitettiin yhteen yhdestätoista pinosta joka arvioijan edessä olivat. Kun riittävän monta timanttia oli käsitelty, kokonaiskuva alkoi hahmottua ja perusteet laatuluokituksille oli valmis. Tämä menetelmä takasi sen, että teoreettinen, ylilaskennallinen harhatieto ei päässyt vääristämään sitä minkä silmä näki. 

Silloin ASET Scopen näyttämät virtuaaliviisteet oli vain harvojen tuntema asia. Kysyinkin Yantzerilta miten hän aikoo käytännössä viedä läpi tällaisen mullistavan tavan arvioida hionnan laatua. Hän kertoi että AGS jäsenten täytyy joka vuosi käydä koulutuksessa ja päästä läpi loppukokeista. AGS labin ja AGSn jäsenten välinen kiinteä yhteys onkin varmasti ollut avainasemassa uuden tiedon markkinoille saattamisessa. 


AGS labin raportissa onkin vuoden 2005 uudistuksen jälkeen Light Performancen alla sellaista tietoa jota muiden isojen laboratorioiden raporteissa ei ollut, määrittelyihin kuuluu osana kauneuden määrittely. AGS on jonkin verran saanut myös arvostelua perusteiden muutoksista hionnan arvostelussa, erityisesti vuoden 2005 muutoksista. Käytännönläheisenä ihmisenä Peter tokaisi näistä arvosteluista: ”Joskus tutkimusten tulokset on otettava käyttöön ja sitten voi tutkia lisää.” Nykyinen AGSn arvosana onkin enemmän heidän oman tutkimustuloksiensa tuotos, päin vastoin kuin 1995 käyttöön otettu, joka oli lähes ainoastaan tiukalla jaotuksella oleva Tolkowskin ihannekiveen perustuva laatikkoleikki. 

Erityisen huomiotavaa eri laboratorioiden timanttiraporteissa onkin täysin eri perusteet arvosanoille. Niitä yksinkertaisesti ei voi verrata samalla tavalla toisiinsa kuin vaikka puhtauden VS arvosanaa. Puhtauden termeillä ilmaistuna toisen VVS on toisen SI. Kun saat eteesi AGS Labin tai jonkin muun arvostetun laboratorion raportin, käy tutustumassa kunkin laboratorion kotisivuilla tukimassa mitä he kertovat hionnan laadusta. Jos laboratorio kertoo, että se perustuu Tolkowskyn tutkimuksiin vuodelta 1919, muista että ko tutkimusta ei koskaan hyväksytty opinnäytteenä virheidensä vuoksi.

Tutustu eri raporttimalleihin ja niiden yksityiskohtiin netissä osoitteessa agslab.com